Fem viure el català

Manifestem-nos per un ús normal de la llengua catalana

El dimarts 9 de maig el Tribunal administratiu de Montpeller farà pública la sentència per l’ús de la llengua catalana als plens municipals.
Recordem que els batlles d’Elna, Portvendres, Sant Andreu de la Sureda, els Banys i Palaldà i Tarerac han estat convocats al Tribunal Administratiu per haver aprovat un canvi de reglament dels plens municipals que faci possible l’ús de la llengua catalana, amb traducció sistemàtica al francès.

Evidentment a 5 dies de la publicació de la sentència no la podem conèixer, però…

El jutge, amb tots els matisos possibles pot decidir que :

  1. segueix la normativa jacobina francesa, en aquest cas la llengua catalana no té cap dret, i s’aplica l’edicte reial del 1700 que prohibeix l’ús oficial de la llengua catalana

  2. accepta els canvis dels reglaments votats pels representants del poble que fan possible l’ús oficial del català als plens municipals, i la llengua i els parlants guanyarien drets.

En tots dos casos el Col·lectiu 2 d’abril convoca una concentració a la prefectura aquest dimecres 10 de maig a 18.30h.
En el primer cas per a denunciar una vegada més l’esquisofrènia i la hipocrisia d’un estat que se reivindica l’Estat dels Drets de l’Home i prohibeix als seus ciutadans i als representants dels ciutadans l’ús de la llengua pròpia, a les pròpies administracions.

En el segon cas per a celebrar aquest petit pas endavant. Sense cap dubte insuficient, però canvi positiu que hauria de permetre a fer un pas cap a una normalitat de l’ús de la llengua catalana, per ara als plens municipals a nivell oral, i més tard a nivell escrit i un ús normalitzat al si de totes les institucions nord-catalanes i institucions amb seu a Catalunya Nord.

En tots dos casos instem els representants de totes les altres institucions a sumar-se a la causa de la normalitat de l’ús de la llengua catalana,